06 Δεκ

Δράση διαδραστικών πινάκων

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ξεκίνησε την δράση εξοπλισμού όλων των τάξεων του σχολείου με Διαδραστικούς πίνακες.

interactive_whiteboard_at_cebit_2007

Διαδραστικός Πίνακας στην CEBIT 2007

Επισυνάπτουμε εδώ πληροφορίες από την Wikipedia σχετικά με τους διαδραστικούς πίνακες.

Ένας διαδραστικός πίνακας (Interactive whiteboard) είναι μια ψηφιακή συσκευή αφής που συνδέεται με έναν υπολογιστή και ένα προβολικό (προτζέκτορα). Το προβολικό προβάλλει το οπτικό σήμα εξόδου του υπολογιστή στην επιφάνεια του πίνακα. Ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα εικονιζόμενα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας την αφή. Ο διαδραστικός πίνακας πρέπει να είναι συνδεδεμένος με έναν υπολογιστή που δημιουργεί τις πραγματικές εικόνες ή δεδομένα. Τα εξελιγμένα μοντέλα των διαδραστικών πινάκων έχουν ψηφιακό πληκτρολόγιο και ποντίκι.

Διαδραστικοί πίνακες στην εκπαίδευση
Οι διαδραστικοί πίνακες έκαναν την πρώτη εμφάνιση τους στον χώρο της εκπαίδευσης της Αγγλίας μόλις το 2007 με κάλυψη 98% στα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 100% στα σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σήμερα χρησιμοποιούνται σε αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων κυρίως στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2010 η διαδικασία για τον εξοπλισμό δημόσιων δημοτικών σχολείων και γυμνασίων με διαδραστικά συστήματα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2014 εγκρίθηκε από την ΕΕ η επιχορήγηση ενός έργου προμήθειας άλλων 36804 διαδραστικών πινάκων.

Παιδαγωγική επίδραση των διαδραστικών πινάκων
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία από εκπαιδευτικό & τεχνολογικό οργανισμό έδωσε τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Αύξηση ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος
  • Περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή και συνεργασία
  • Ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων
  • Λιγότερες σημειώσεις μέσα στην τάξη
  • Αυξημένη ανταπόκριση και δυνατότητα αφομοίωσης σύνθετων εννοιών
  • Καλύτερη εκμάθηση για παιδιά με διαφορετικά στυλ μάθησης (Ακουστικό, Οπτικό, Κιναισθητικό)
  • Αύξηση αυτοπεποίθησης

 

Για την επίτευξη αυτού του στόχου του συλλόγου, επιπρόσθετα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις συγκέντρωσης χρημάτων, αποφασίστηκε να γίνει μία λαχειοφόρος αγορά. Η λαχειοφόρος αγορά θα γίνει για κάθε τμήμα ξεχωριστά, τα χρήματα της οποίας θα μπουν στον κουμπαρά του συστήματος διαδραστικού του τμήματος.
Πληροφορίες για το πόσο κοντά είναι το κάθε τμήμα στην επίτευξη του στόχου μπορείτε να βρίσκετε στη σελίδα στο site του Συλλόγου https://www.parents47.gr/νέα/koumparas1/.