04 Νοέ

Τραυματισμός Δοντιού – Πρώτες Βοήθειες

Η παιδική ηλικία είναι συνυφασμένη με το παιχνίδι, το παιχνίδι όμως καμιά φορά έχει και απρόοπτα. Στατιστικά, η μεγαλύτερη πιθανότητα οδοντικού τραυματισμού είναι στην ηλικία των 8 – 10 ετών. Σε μια τέτοια περίπτωση, η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της διατήρησης ή όχι ενός μόνιμου δοντιού του παιδιού.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ηρεμήσουμε το παιδί (αλλά και τον εαυτό μας). Στη συνέχεια ελέγχουμε αν έχει σπάσει κάποιο κομμάτι ή έχει φύγει ολόκληρο δόντι (μαζί με τη ρίζα) από το στόμα. Το μαζεύουμε από το έδαφος, το ξεπλένουμε ελαφρά με κρύο νερό βρύσης και το βάζουμε στο κατάλληλο μέσο μεταφοράς (συνήθως κρύο γάλα ή νερό). Επικοινωνούμε με τον οδοντίατρο του παιδιού για την περαιτέρω αντιμετώπιση γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση που έχει βγει όλο το δόντι από το στόμα, η σωστή μεταφορά και η γρήγορη επαναφύτευσή του στο στόμα (σε χρόνο λιγότερο από μία ώρα) αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα επιτυχίας και διατήρησής του.

ProtesVoithiesDonti

Κάντε click στην εικόνα για να ανοίξει σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Φυλλάδιο: Πρώτες Βοήθειες για επείγοντα Οδοντιατρικά Περιστατικά

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο site της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας και στα ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσα που έχει δημιουργήσει για το σκοπό αυτό.