22 Απρ

Σήμερα ομιλία του Άγγελου Πατσιά, από το Δ.Σ. Φουρφουρά Ρεθύμνου

Τον Άγγελο Πατσιά θα έχουμε την χαρά να ακούσουμε να μας μιλάει από κοντά την Τετάρτη 22 Απρίλη 2015 στις 5:30μμ στο Γυμναστήριο του  20ου/56ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου

Ο Άγγελος Πατσιάς είναι ένας νέος δάσκαλος που κάνει πράξη καινοτόμες πρακτικές με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας προσαρμοσμένες παράλληλα στον κάθε τόπο και τις ανάγκες του.

Η δημιουργία στον απομονωμένο Φουρφουρά Ρεθύμνου του «Σχολείου της Φύσης και των Χρωμάτων» δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα, πέρα από το αναλυτικό πρόγραμμα, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να παίξουν θέατρο, να καλλιεργήσουν λαχανόκηπο αλλά και να προβάλλουν τις δράσεις τους μέσα από την ιστοσελίδα και το κανάλι τους.

[fruitful_sep]

Άγγελος Πατσιάς | Βιογραφικό

Ο Άγγελος Πατσιάς τελείωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης το 2007 και από το 2008 εργάστηκε σε σχολεία της Κρήτης για ένα χρόνο ως αναπληρωτής και μετά ως μόνιμος εκπαιδευτικός.

Το 2010 τοποθετήθηκε ως διευθυντής και δάσκαλος στο 4/θ Δ.Σ. Φουρφουρά, όπου και διακρίθηκε για την εκπαιδευτική του δράση, ανάμεσα στις οποίες και το fourfourasweb.wordpress.com, μία δράση η οποία υλοποίησε και μια πρόταση για ένα Σχολικό Δίκτυο των Ορέων, orinodiktio.wordpress.com, όπου το δίκτυο ενώνει τόπους και παραδόσεις, με σκοπό τη δημιουργία κοινού κώδικα επικοινωνίας μεταξύ μαθητών από διαφορετικούς τόπους και στόχο να προάγει τη γνώση και να βελτιώσει την παραγωγή και την προώθηση τοπικών προϊόντων, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Με το σχολείο του προχώρησε επίσης και στο σχεδιασμό και συντονισμό ενός άλλου δικτύου σχολείων «Των Σχολείων της Φύσης και των Χρωμάτων» με στόχο το σχεδιασμό πρότασης ενός νέου τύπου σχολείου, προσαρμοσμένο στις ανάγκες μια σύγχρονης κοινωνίας, όπου θα αναγνωρίζεται η φύση των παιδιών, που είναι δεμένη με το παιχνίδι, θα καλλιεργείται ο κοινωνικός και οικολογικός χαρακτήρας του σχολείου και θα προάγεται η δημοκρατικότητα μέσα από διαδικασίες στις οποίες συμμετέχει το παιδί (www.schoolsofnatureandcolors.org).

Ως εκπαιδευτικός, αλλά και με το σχολείο του συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά Δίκτυα, όπως τα: Creative Little Scientists, Open Discovery Space, Primary Science Network.

Δημιούργησε το Φουρφουράς.tv, ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικής τηλεόρασης με πρωταγωνιστές τους μαθητές και με στόχο την εξωστρέφεια του σχολείου και την ενίσχυση της φωνής των μαθητών. Οι εκπομπές περιλαμβάνουν θέματα επιστημών και τεχνών, με τρόπο που μόνο τα παιδιά ξέρουν να εφαρμόζουν (www.fourfourastv.blogspot.gr).

Δημιούργησε με το σχολείο του το Μαθητικό Μουσείο Προφορικής Ιστορίας σε ψηφιακή πλατφόρμα, όπου μέσα από συνεντεύξεις διασώζονται προσωπικές ιστορίες των ηλικιωμένων του τόπου.

Από το 2010 εισήγαγε την εκπαιδευτική ρομποτική και τις τεχνολογίες του MIT (makey makey, Scratch) στην εκπαιδευτική πράξη.

Στο σχολείο του Φουρφουρά λειτουργούν εβδομαδιαία μαθητικά συμβούλια στα πρότυπα του Summerhill, σύμφωνα με τα οποία καθορίζεται η πορεία του σχολείου και λύνονται όλα τα ζητήματα εκεί. Η ψήφος του διευθυντή είναι ισάξια με του μαθητή και το συντονισμό τον έχουν μαθητές της Στ΄τάξης.

Πραγματοποιήθηκε μεταφορά της ιδέας στα ελληνικά και σχεδιάστηκε εκ νέου το diy.org, για να ανακαλύψουν τις κλίσεις τους όχι μόνο οι μαθητές του σχολείου του, αλλά και όλα τα ελληνόπουλα http://dimfourf.wix.com/diyfourfoura.

Έκανε πολλές δημοσιεύσεις και εισηγήσεις σε σεμινάρια προς εκπαιδευτικούς και όχι μόνο.

Συμμετέχει από την 1/2/2014 σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα: «Μουσείο Προφορικής Ιστορίας». Πρόκειται για ένα βιωματικό ερευνητικό εργαλείο για τη διαφύλαξη και εκπαιδευτική αξιοποίηση της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Λάτση.

Το 2010 βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση λογοτεχνών, με το 4ο βραβείο στον Πανελλαδικό Μαθητικό διαγωνισμό ποίησης, με το ποίημα «Κραυγή» 2001.

Πήρε έπαινο από το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών

Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη συμβολή, διαφύλαξη και προσφορά παλαιού εκπαιδευτικού υλικού στο εργαστήριο Μελέτης και Έρευνας της Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού επαγγέλματος.

Πήρε τιμητική διάκριση για την ταινία Μικρού Μήκους «Κρίση. Ε! και;» στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών μικρού Μήκους.

Βραβεύτηκε με το Operational Partner Υποστηρικτή Νέας Προσπάθειας, από το FIRST LEGO League Greece, για την υποστήριξη στη Δημιουργία για πρώτη φορά του Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Έρευνας και Ρομποτικής FLL GREECE 2013-2014.

Το Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.