19 Απρ

Μέχρι αύριο η παράδωση ποιημάτων και μικροδιηγημάτων

bookΜέχρι αύριο Τετάρτη 20 Απριλίου, μπορούν τα παιδιά του σχολείου μας να παραδώσουν τα έργα τους για την έκδοση βιβλίου που ετοιμάζουμε στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο με ποιήματα και μικροδιηγήματα από τα παιδιά του σχολείου μας. Οι επίδοξοι νέοι συγγραφείς και ποιητές μπορούν να παραδώσουν τα χειρόγραφα κείμενα στη διευθύντρια του σχολείου ή να μας τα στείλουν με email στο info@parents47.gr

Τα καλύτερα από αυτά θα επιλεχθούν για την δημιουργία και έκδοση ενός καλαίσθητου βιβλίου που θα παρουσιαστεί στη Γιορτή της Άνοιξης (21 Μαϊου) και σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της πόλης μας.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ

Μιλώντας για μικροδιήγημα, εννοούμε μια πολύ σύντομη ιστορία που όμως έχει εξαιρετικά βαθύ νόημα. Είναι δύσκολο φυσικά να χωρέσουν όσα θέλει να πει κανείς μέσα σε λίγες λέξεις, όμως αυτή είναι η μαγεία του μικροδιηγήματος. Καλείστε, λοιπόν, να δημιουργήσετε μια ιστορία μέχρι 200 λέξεις με ελεύθερο θέμα.

Φανταστείτε την ιστορία σας σαν μια πυραμίδα. Ξεκινά η δράση, ανεβαίνουμε προς την κορυφή, φτάνουμε στην κορυφή, ξεκινάμε να κατεβαίνουμε και φτάνουμε ξανά στη βάση μας.

Μην ξεχάσετε πως η ιστορία σας πρέπει να διαθέτει:

  • σκηνικό (πού γίνονται όλα αυτά;)
  • ήρωα ή ήρωες (ποιοι τα κάνουν;)
  • πλοκή (τι συμβαίνει;)

Το πιο σημαντικό, όμως, στα μικροδιηγήματα είναι το ‘εύρημα’. Αυτό δηλαδή που θα το κάνει πρωτότυπο, θα κάνει την ανατροπή εκεί που δεν το περιμένει κανείς, θα τραβήξει τον αναγνώστη να το διαβάσει δεύτερη και τρίτη φορά για να το απολαύσει ξανά. Μην ξεχνάτε πως τα πιο διάσημα μικροδιηγήματα που έχουν γραφτεί ως τώρα, έχουν τέσσερις μόνο λέξεις κι όμως μπορεί να συζητά κανείς γι’ αυτά με τις ώρες. Καλή επιτυχία!

Η ποίηση φτιάχνεται από την ψυχή και προκαλεί συγκίνηση σ’ όποιον τη διαβάζει. Αν δεν προκαλεί συγκίνηση, δεν είναι ποίηση. Κάποιος σοφός είχε πει πως ένα ποίημα είναι ποίημα αν το πετάξεις σ’ ένα παράθυρο κι αυτό σπάσει το τζάμι του. Με λίγα λόγια, μίλησε για τη δύναμη των λέξεων.

Καλείστε να φτιάξετε στίχους με λέξεις δυνατές. Κάθε ποίημα μπορεί να είναι σε ελεύθερη φόρμα ή με ομοιοκαταληξία. Το θέμα είναι ελεύθερο. Φροντίστε μόνο να βάλετε την ψυχή σας μέσα σε αυτό και να μας προκαλέσετε συγκίνηση. Η έκτασή του δεν πρέπει να ξεπερνά τους 30 στίχους.